Имаше ли нещо по-логично от това VW да атакуват бъдещето,

...
 
Имаше ли нещо по-логично от това VW да атакуват бъдещето,
Коментари Харесай

АвтоФест, 24.02.2023: Тест на Volkswagen ID.BUZZ и участието на Никола Цолов във Формула Регионал

 

Имаше ли нещо по-логично от това VW да нападат бъдещето, стъпвайки на славното си минало? И имаше ли нещо по-логично именитото хипарско бусче Bulli да се прероди в електрически автомобил? Може би единственото по-логично щеше да бъде компанията, придобила в последните години мощно конвейерен имидж, да стартира електрическия си катарзис от друга симпатична легенда - Beetle, само че това не се случи. Направи го с напълно новото си електрическо семейство ID, а ID.BUZZ е четвъртият му член и несъмнено е най-добре измисленият от всички.

Само го погледнете – макар осъвременения си дизайн, той е мощно напоен от хипарския дух на Т1. Вероятно по тази причина всички реагират със спонтанна усмивка щом го видят.

Електромобилите имат потребност от нещо, което да притегля и да носи остроумие. Дизайнът несъмнено може да помогне в тази посока. Явно от компанията са се усетили и това е може би най-сполучливото „ прераждане “ досега, че Mustang Mach-E, Renault Megane и още куп образци, въобще не могат да ни „ жегнат “. С BUZZ се отделяте от масата в обществото, както в случай че имате MINI хеч или Porsche 911.

Симпатичен е и от вътрешната страна. Не поради таблото и интерфейса си, които са идентични с всички останали модели от ID фамилията, а поради свежите цветови комбинации на салона. Материалите също биха станали симпатични на екологично насочените консуматори, защото са от 90% рециклирани пластмаси и без никакви скотски артикули. Караме пътническата версия, само че има и товарна, наречена ID.BUZZ Cargo, която има единствено три седалки начело и товарен отсек откъм гърба. Към момента пътническата версия предлага единствено 5 места на борда (но пък просторни) и голям багажник с размер от над 1100 л. Заради плъзгащите се порти достъпът до салона е извънредно удобен.

Да, всичко което чухте за екстериора се придвижва и в интериора – самоуверен и остроумен, елементарен за работа и велико – със спортни електрически седалки и волан. Мястото в багажника в действителност е огромно и има корав под, който разделя багажника  на две елементи, а страничните порти и вратата на багажника са с електрически механизъм, което прибавя към комфорта.

Скоро ще се появи и дълга база със 7 места, като тя ще се предлага и в кемпер версията California, с цел да е хипи приемствеността цялостна.

Всъщност късата база си е относително компактна извън. Дължината е малко над 4.7 м, широчината малко под 2, а височината малко над 1.9 м. Изключително маневрен е с радиуса си на завой от 11 м, тъй че не срещате никакви проблеми в градски условия и би се събрал в множеството общоприети гаражи (което е много значимо за зареждането му).

Завиването в действителност може да ви изненада – приближава скандалните ъгли на дрифт колите и задницата седи съвсем на едно място на цялостен волан. А самата кола се усеща като огромно комби на размери, като Volvo V90 да вземем за пример.

Задвижващата настройка е една-единствена за момента и позната от останалите ID модели - задно ситуиран мотор в най-мощната си версия от 204 к.с. и 310 Нм, захранван от най-голямата батерия със 77 кВтч приложим потенциал. В близко бъдеще ще се предлага и най-мощната версия с електромотор и на предната ос, надлежно 4х4 задвижване и към 300 к.с. мощ.

Динамиката е чудесна за бус. „ Изстрелващото “ електрическо ускоряване, поради мигновения най-много на въртящия миг, го имате и тук. В града се придвижвате пъргаво и в случай че си поставите за цел на светофарите сте първи. Спринтът до 100 км/ч лишава много приличните за бус 10.2 сек., а оптималната скорост е лимитирана на 145 км/ч.

Не е чак чудовищно, само че автомобилът в действителност задминава удобно на междуградски път и няма да ви кара да се замисляте при маневра, даже и в случай че е претрупан. Двойните странични колонки до предния прозорец, които са отпратка към предишното пък, ви дават добра визия към предницата в тесни пространства.

Но не тези числа са значимите. По-важното е, че с догоре заредена батерия може да изминете до 421 км. Въпреки че тежи съвсем 2.5 тона, му дават разбъркан разход от 20.6 кВтч на 100 км. Ние постигнахме много сходни числа - 22.5, освен това без да го жалим и половината от пътя го минахме на състезателен режим. Причината може би е в изключителната му успеваемост в аеродинамично отношение - едвам 0.285 мил коефициент, което е по-малко в сравнение с множеството хечбеци по пътищата.

Поради положителната аеродинамика, при висока скорост няма да чуете типичното  свистене на огледалата за назад виждане или около предните колони и прозорци.

Когато въпреки всичко батерията ви стартира да свършва, може да зареждате ID.BUZZ с до 170 кВт прав ток, което го прави първенец по бързо зареждане в ID фамилията. Тоест, в случай че го включите на толкоз или по-мощна станция, може да зареди от 5 до 80% на батерията за 30 мин.

Това зареждане от 5 до 80 % за половин час е равнището, което доста производители гонят за своите електрически автомобили и към този момент е нещо като насочна точка.

Също както габаритите и пътното държание припомня доста повече на лек автомобил, в сравнение с бус. Центърът на тежестта е невисок и в завоите се държи много устойчиво и предвидимо. Разбира се, в случай че в предвидимото включите масата от 2.5 тона и не се пробвате да атакувате кривите като играч. Но сходен автомобил не ви подготвя към сходно държание, а към едно прелестно дълго пътешестване. В този дух, задното мултилинк окачване радва пасажерите със забележителен комфорт на возене. Единственият минус, който открихме са спирачките - има потребност да са малко по-мощни, тъй като бусът си тежи.

Като цяло спирачките са лек минус за ID моделите и има накъде да се подобрят. Карането с един педал или режим B е сносно настроено и сменя усилието съгласно позицията на педала за ускоряване и не може да ви подразни като в Tesla Model 3 и Y, които карахме неотдавна да вземем за пример. Поведението – да, нещо-като-комби-не-като-бус, което е и мотивът моделът, който наследява да е толкоз сполучлив с всичките си 7 генерации – Transporter/Multivan. А цената? Тя стартира от малко под 120 хиляди лв. за пътническата версия и умерено може да стигне до 140, а товарната стартира от малко под 100 хиляди и може да стигне до 110 хиляди. Конкурентна ли е тя на фона на това, което предлага автомобила? Ако погледнем цените на новите естествени коли и електрически автомобили – да, напряко бихме си измислили причина да се снабдим с един подобен!

 

 

Българската вяра за Формула 1 и водач в академията за развиване на Алпин Никола Цолов взе участие в последния кръг от шампионата Формула Регионал Близък Изток. Трите надпревари се организираха на пистата от Формула 1 „ Яс Марина “ в Абу Даби. 16-годишният Цолов кара за китайския екип R&B Racing, който до последния кръг нямаше нито една точка.

За присъединяване си във Формула Регионал разбра единствено ден преди първата свободна подготовка, а решението бе на мениджмънта му като подготовка за сезон 2023 година, в който ще взе участие във Формула 3, поддържаща серия на Формула 1, с шампионския екип ART. По време на предсезонните проби в Бахрейн Цолов бе още веднъж доказан като водач в академията за развиване на Alpine, където бе включен преди година в долните серии формули. На тестванията Никола даде 6-о време 1:47.287 мин, преди да замине за Абу Даби.

Основните съперници на Цолов във Формула 3 към този момент са минали през стъпалото Формула Регионал в кариерата си след Формула 4. Българинът стана първенец през 2022 година във Формула 4 Испания и направи смела директна крачка към извънредно конкурентната серия на FIA – Формула 3.

Шасито във Формула Регионал е дело на Tatuus, моторите в близкоизточната серия са 1,8 литра бензин с 270 к.с. от Alfa Romeo. Размерите са близки до тези във Формула 3, само че там болидът е създаден от Dallara, има ДРС, а моторът е Mecachrome атмосферен V6 3,4 с 380 к.с. на маса 673 килорама с водача и горивото.

В рамките на спортния уикенд на Формула Регионал в Абу Даби се организираха 3 надпревари. Още в първото Никола Цолов направи превъзходно показване. Стартира 18-ти след квалификацията и съумя да си проправи път до 11-то място в хода на надпреварата, а след санкции на двама водачи, измежду които водача в шампионата Андреа Кими Антонели, се придвижи до 9-о място, което му отреди място на челна стартова редица за идващия ден заради разпоредбите за обърната решетка за водачите от първо до десето място. За няколко часа Цолов бе на 10-о място и се предполагаше, че ще започва пръв. За българският лъв и китайския тим това бяха две записани точки.

Състезанието приключи с кола за сигурност, която лиши Антонели от спечелването на купата. Италианецът се движеше на 5-то място преди излизането й, само че 10 сек наказване и събраната колона поради колата за сигурност го отпрати отвън зоната на точките. Така Антонели остана да се  бори с Тейлър Барнард за купата в идващите две надпревари, въпреки разликата да бе голяма. Двамата кандидати за купата Барнард и Антонели водеха невероятна борба за първото място, до момента в който Антонели не докосна леко болида му и съперникът му се завъртя, поради което получи и наказването. Което единствено потвърждава в какъв брой конкурентна среда е Цолов.

В неделния ден сутринта Цолов започва добре, само че не съумя да изпревари Майкъл Шин. Въпреки това спря офанзивата на Пепе Марти и Кирил Смол в първия завой. Двамата по-опитни водачи съумяха да изпреварят по-късно, а Никола позволи още Джошуа Дуфек и Лоренцо Флуша да минат пред него. Автомобилът му очевидно бе по-лошо надъхан от тези на приключилите напред водачи, само че въпреки всичко Цолов стана 6-и и взе следващи точки за екипа си. Победата взе Пепе Марти.

На третото съревнование Цолов започва 17-и и изостана до 19-и в първите обиколки преди на пистата да бъде извадена кола за сигурност и червен байрак. След рестарта Цолов доближи до 12-та позиция, само че остана 15-и поради наказване от 10 секунди заради контакт с различен водач.

Състезанието завоюва руснакът Никита Бедрин, който кара с италиански лиценз, а зад него остана Андреа Кими Антонели, който стана първенец във второто съревнование. Антонели е в академията за развиване на водачи на Mercedes, а зад него остана протежето на Ferrari Рафаел Камара. Доста слаб уикенд записа Себастиан Монтоя от академията на Red Bull, който отпадна в третото надпревари, а в предходните бе отвън зоната на точките и два пъти бе изпреварен от Никола Цолов. За Цолов уикенда бе повече от добър и съумя да запише точки в две от три надпревари за опашкаря R&B Racing.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР